Waarom zou je voor de derde generatie Veilig Mailen kiezen?

Yvonne Hoogendoorn

15 augustus 2023

Herinner jij je nog die tijd toen we nog vol verwondering keken naar de vooruitgang van e-mail? Het voelde als een digitale revolutie – een nieuwe manier om gedachten en informatie over de hele wereld te laten vliegen in slechts een paar toetsaanslagen. Maar zoals elke technologische sprong voorwaarts, bracht deze innovatie ook risico’s met zich mee. Terwijl we snel e-mails heen en weer stuurden, openden zich sluiproutes voor digitale dieven en opportunisten. Voor organisaties die veel vertrouwelijke gegevens verwerkten werd het cruciaal om zichzelf te beschermen tegen digitale gevaren, zo ontstond veilig mailen. In deze blog lees je alles over de evolutie van Veilig Mailen 3.0: van awareness tot security by default.

Generatie 1: de digitale ‘aangetekende brief’

De eerste oplossingen kwamen in 2010 op de markt. Deze eerste generatie oplossingen werken door berichten of bijlagen individueel te versleutelen buiten de normale e-mailomgeving. Verzenders en ontvangers moeten hiervoor extra stappen volgen om het bericht veilig te versturen en te openen. Voorbeelden van deze vroege Europese oplossingen zijn onder andere ZorgMail, CryptShare en AttachtingIT (de voorloper van SmartLockr). Amerikaanse namen zijn Proofpoint en FileCap.


De ervaring leert dat deze oplossingen als enigszins omslachtig worden ervaren door de extra stappen. Toch blijft het tot op de dag van vandaag een veilige optie. Je kunt het gebruiken wanneer het nodig is, als gebruiker kies je per bericht of bestand of je dit via de veilige route verstuurt.

Vergelijk de eerste generatie met het verzenden van een aangetekende brief, maar dan digitaal.

Generatie 2: awareness als gebruiksvriendelijke oplossing

Innovatie stond niet stil, want na de eerste versie werden gebruiksvriendelijkere oplossingen ontwikkeld. Veilig Mailen 2.0 focust op gebruikersondersteuning en keuzehulp. Met private cloud-omgevingen worden verzenders geholpen met regels en waarschuwingen. Dit vermindert fouten en datalekken, doordat men voor het versturen een melding krijgt dat de e-mail wellicht gevoelige informatie bevat. De verzender kan er dan voor kiezen de e-mail veilig te versturen. Deze generatie leunt op awareness.

Oplossingen zoals Zorgmail van Enovation, Zivver, SmartLockr en Bastion 365 zijn voorbeelden van deze tweede generatie. Ze zijn aanzienlijk gebruiksvriendelijker dan de 1e generatie, maar het openen van e-mails blijft lastig voor de ontvanger. Zeker 40% van de verstuurde e-mails wordt niet geopend door de ontvanger1. Bij iedere e-mail moet de ontvanger zichzelf verifiëren en kan hij deze op een platform buiten zijn eigen mailomgeving pas lezen. Dit kan te veel gedoe zijn voor de ontvanger of zelfs te ingewikkeld.

Daarnaast, mensen maken fouten. We neigen naar de weg van de minste weerstand. En soms, zelfs met waarschuwingsmeldingen in beeld, glippen er nog steeds weleens e-mails door de mazen van het net waardoor deze onveilig verstuurd worden.

Awereness blijkt niet voldoende. Onderzoek van Gartner wijst uit dat 74% van de ondervraagde medewerkers weleens bewust onveilig omgaat met informatie. Waarom zouden we dan leunen op awareness?

Generatie 3: security by default

Bij de aanpak van SecuMailer met Veilig Mailen 3.0 draait alles om naadloze, organisatiebrede beveiliging. Het leunt niet meer op awereness, maar gaat voor ‘security by default’. Verzenders maken geen keuzes meer en hoeven zich geen zorgen te maken over de veilige verzending van hun e-mail. Beveiliging wordt centraal beheert binnen de organisatie door specialisten, zoals privacy-officers of ICT-beheerders. Gebruikers kunnen zich hierdoor blijven focussen op hun werk. Ontvangers hoeven zich niet meer bij ieder bericht te identificeren, tenzij de verzendende organisatie andere regels instelt. E-mails komen aan in de inbox, daar waar de ontvanger het verwacht. Door naadloze integratie met cloud-werkplekken, maakt het niet uit vanaf welk apparaat of mailclient wordt gemaild. Door standaardinstellingen vanuit de organisatie in plaats van bewustzijn, worden menselijke fouten uitgesloten. De verzender kan echt nooit meer per ongeluk een e-mail onveilig versturen.

Evolutie naar veilige én eenvoudige e-mailcommunicatie

In een snel veranderende digitale wereld heeft veilig mailen zich ontwikkelt van bewustwording naar naadloze bescherming. Vanuit de vroege stadia van individuele versleuteling tot de huidige organisatie brede benadering, heeft veilig mailen zich aangepast om zowel gemak als veiligheid te bieden. Door deze transformatie kunnen we veilig én eenvoudig gevoelige informatie uitwisselen via een e-mail.

1 Bron: GGD GHOR

Met het grootste gemak verzenden én ontvangen

Neem contact met ons op en ervaar het verschil dat SecuMailer kan maken voor jou én je ontvangers.

Lees verder

Is dat wel veilig, een berichtenportaal?

Immers wat er niet is, kan ook niet lekken! Heeft u zich wel eens afgevraagd of dat nou wel veilig is, al die vertrouwelijke e-mails kopiëren naar een gebruiksportaal in de cloud om ze daar langdurig te bewaren samen met alle andere vertrouwelijke e-mails van de andere klanten van uw veilige e-mailleverancier? Onnodige dataconcentratie De…

10 factoren om de juiste Veilig Mailen leverancier te kiezen

Als je deze blog leest heb je waarschijnlijk al een goed idee wat veilig mailen is en dat het gebruikt wordt om privacygevoelige informatie per e-mail te verzenden naar je klanten, patiënten, collega’s of burgers. Maar bovenal om aan de eisen te voldoen die de Europese wetgeving, op het gebied van privacy en informatiebeveiliging, aan…

Experts in Veilig Mailen

Wij ontwikkelen software waarmee je in elke situatie veilig en gemakkelijk informatie kunt delen via e-mail. Dit doen we omdat we van makkelijke oplossingen houden, bij complexe problemen. Wie wij zijn lees je op onze over ons pagina!

Over SecuMailer