AVG

AVG en e-mail, dit is wat je er van moet weten

Meint Post

22 februari 2021
- AVG

De AVG is de wet die sinds mei 2018 privacy van EU burgers beschermt. Alle organisaties (zeker binnen Europa) moeten aan de AVG voldoen. Bedrijven en organisaties zijn volgens de AVG verplicht om te zorgen dat de informatie die zij hebben van hun klanten niet kan uitlekken of in verkeerde handen kan vallen. Als ze dat niet kunnen garanderen, dan worden ze hierop aangesproken door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Er is al veel aandacht voor het voorkomen van datalekken en computerhacks. Wat vaak nog niet goed geregeld is, is de e-mails die organisaties versturen. SecuMailer helpt organisaties met AVG en e-mail, zodat zij veilig kunnen e-mailen.

AVG e-mails, veilige e-mails

Juist als u aan consumenten en burgers e-mailt dan is de AVG van toepassing. Dit betekent dat e-mails geen persoonlijke informatie mogen bevatten. Wilt u toch persoonlijke informatie verzenden per e-mail? Dan moet u gebruik maken van veilige e-mails; AVG e-mails.

Wat zegt de AVG over e-mailen?

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt op haar website zeer expliciet dat onbeveiligde e-mail niet meer is toegestaan voor het verzenden van persoonsgegevens. De nieuwe privacy wetgeving stelt dat de verwerking van persoonlijke gegevens met passende maatregelen (zoals encryptie) beschermd dient te worden. De verzender is verantwoordelijk en dient maatregelen te treffen om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de informatie.

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft voorbeelden van “passende maatregelen” voor AVG en e-mail. SecuMailer voldoet volledig aan deze passende maatregel:

Het versleutelen van het e-mailverkeer tussen mailservers met behulp van een of meerdere moderne internetstandaarden. Voorbeelden van moderne internetstandaarden zijn STARTTLS, SPF, DKIM, PGP en S/MIME.

De wet gaat niet specifiek in op de technische vereisten voor het veilig gebruik van e-mail.

Hoe zorgt SecuMailer voor AVG e-mails?

Wij maken e-mails AVG proof en dus veilig door gebruik te maken van versleutelde instellingen van mailservers. Ongeveer 96-98% van de e-mailservers in Nederland staan zo ingesteld dat ze gebruik maken van versleuteling (TLS) om de e-mail te verzenden en ontvangen. Dit is echter niet van tevoren aan een e-mailadres te zien. Dus om te weten welke e-mails veilig verstuurd kunnen worden maakt SecuMailer per e-mailadres eerst contact om de versleuteling vast te stellen. Dan pas versturen we de e-mail. Ook voor de laatste 5% van de e-mails die niet veilig verstuurd kunnen worden hebben we geautomatiseerde oplossingen. Hiervoor moet de ontvanger wel wat extra moeite doen om het bericht op te halen maar dat is ook zeer gebruiksvriendelijk opgelost.

Ook voor uw organisatie zou SecuMailer de oplossing kunnen zijn om AVG proof te kunnen e-mailen met klanten.

Wilt u :

  • Direct beveiligd mailen zonder portaal of wachtwoorden?
  • AVG compliant zijn?
  • Veilig mailen via alle gangbare e-mailtoepassingen en devices?

Met het grootste gemak verzenden én ontvangen

Neem contact met ons op en ervaar het verschil dat SecuMailer kan maken voor jou én je ontvangers.

Lees verder

Is dat wel veilig, een berichtenportaal?

Immers wat er niet is, kan ook niet lekken! Heeft u zich wel eens afgevraagd of dat nou wel veilig is, al die vertrouwelijke e-mails kopiëren naar een gebruiksportaal in de cloud om ze daar langdurig te bewaren samen met alle andere vertrouwelijke e-mails van de andere klanten van uw veilige e-mailleverancier? Onnodige dataconcentratie De…

10 factoren om de juiste Veilig Mailen leverancier te kiezen

Als je deze blog leest heb je waarschijnlijk al een goed idee wat veilig mailen is en dat het gebruikt wordt om privacygevoelige informatie per e-mail te verzenden naar je klanten, patiënten, collega’s of burgers. Maar bovenal om aan de eisen te voldoen die de Europese wetgeving, op het gebied van privacy en informatiebeveiliging, aan…