Veilig Mailen met serverless computing en duurzame technologie

Meint Post

15 mei 2024

SecuMailer levert Veilig Mailen als een SaaS dienst. Dit doen we al vanaf het begin op basis van serverless computing omdat dit het hoogste niveau aan Privacy by Design en Security by Default garandeert. Met serverless computing zijn er geen permanente servers meer maar uitsluitend tijdelijke compute capaciteit die hooguit enkele seconden actief is en dan weer verdwijnt. Hierdoor blijven er geen digitale sporen achter die misbruikt kunnen worden en heeft een hacker nooit een aanvalsmogelijkheid omdat het doel telkens weer verdwijnt.

SecuMailer werkt vanaf de start in 2017 met serverless technologie en heeft haar kennis en werking van de technologie steeds verder verfijnd. Toch zijn er nog steeds verbetermogelijkheden, alleen liggen die niet altijd in de hoek van privacy en informatiebeveiliging. Een zo’n verbetering waar ons ontwikkelteam nu druk mee bezig is betreft het verbeteren van onze duurzaamheid. We maken gebruik van cloud computing en er zijn diverse berichten geweest in de media over de impact van cloud computing op duurzaamheid. Grote data centers die stroom slurpen en ons elektriciteitsnet overbelasten. SecuMailer host bij AWS in Ierland en Duitsland en heeft daarmee geen impact op het Nederlandse elektriciteitsnet maar ook vanuit Europees belang is duurzaamheid een belangrijk thema.

Impact op duurzaamheid

Wat doet SecuMailer op het gebied van duurzaamheid in combinatie met cloud computing? Een van de verbeteringen waar we druk mee bezig zijn is het overstappen op een andere, zuinigere processor omgeving. AWS gebruikt voor deze zuinige processoren de merknaam “Graviton processoren”. Graviton processoren zijn 64-bit ARM (Advanced Risk Machines, voorheen Acorn Risk Machines) processoren die op maat gemaakt zijn voor AWS. Voor mij als architect een mooie verbinding met het verleden, mijn eerste computer als twaalfjarige was een Acorn BBC computer (met maar liefst 32 Kb geheugen), van hetzelfde bedrijf dat nu de Graviton processoren maakt. Mooi om te zien dat een bedrijf zoals ARM een transitie kan doormaken van hobby computer producent naar wereldwijde marktleider in RISC chips.

Stroombesparing met Graviton Processoren

Wat betekent het overstappen naar Graviton processoren voor duurzaamheid binnen SecuMailer? Alle processen die we in ons serverless SaaS platform uitvoeren krijgen een tijdelijke compute eenheid beschikbaar. Dat was voorheen gebaseerd op een Intel processor en wordt nu uitgevoerd met een Graviton processor. Elke handeling met een Graviton processor kost 60% minder energie dan met een Intel processor. Met de honderden miljoenen serverless Lambda interacties die we per jaar uitvoeren bespaart SecuMailer aardig wat stroom.

Het verbruik

Voor degenen die rekenen leuk vinden volgt hier de concrete stroombesparing. Er zijn geen cijfers bekend hoeveel watt een Lambda verbruikt maar we kunnen kijken naar een doorsnee virtuele server en dan het stroomverbruik voor 1 seconde (doorlooptijd Lambda executie) berekenen en dat vervolgens vermenigvuldigen met het aantal Lambda invocaties (in secondes) in een jaar. Het wattage van een stevige virtuele processor (vCPU) is 80 watt per uur. Per seconde is dat 0,022 watt. Per jaar verbruiken we 400.000.000 seconden aan Lambda processing x 0,022 watt = 8,8 MW aan stroomverbruik. Hiervan besparen we 60% met de Graviton processor, dat is 5,28 MW stroom per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt rond de 2,5 MW per jaar. Met de Graviton verbetering bespaart SecuMailer stroom voor 2 huishoudens per jaar.

Een leuke besparing en het illustreert tevens de betere duurzaamheid van serverless computing als je kijkt naar het totaalverbruik: met het stroomverbruik van 1 huishouden is SecuMailer in staat haar volledige veilige e-mail platform te ondersteunen!

Meer lezen over de technische aspecten van Veilig Mailen? Duik dieper in onze blog Veilig Mailen – met of zonder plug-ins?

Lees verder

10 factoren om de juiste Veilig Mailen leverancier te kiezen

Als je deze blog leest heb je waarschijnlijk al een goed idee wat veilig mailen is en dat het gebruikt wordt om privacygevoelige informatie per e-mail te verzenden naar je klanten, patiënten, collega’s of burgers. Maar bovenal om aan de eisen te voldoen die de Europese wetgeving, op het gebied van privacy en informatiebeveiliging, aan…

Zo verstuur je veilig grote bestanden via e-mail

SecuMailer maakt het mogelijk om rechtstreeks grote bestanden veilig te delen. Bestanden tot wel 5 Terrabyte! Met SecuMailer ben je 100% zeker dat je mail veilig aankomt en bij de juiste ontvanger. Dat geldt ook voor de bestanden die je verstuurt. Wil je een groot bestand veilig delen, gebruik dan onze superhandige Outlook plugin en…